Wizy do USA

Jak uzyskać wizę na wjazd do USA?

Każdy obywatel obcego państwa, chcący w celach turystycznych dostać się na teren USA, musi postarać się o wizę nieemigracyjną. Podczas procedury wizowej, pracownicy konsularni – w największym skrócie – weryfikują, jak silne więzy łączą nas z naszą ojczyzną i sprawdzają, czy po zakończeniu pobytu w USA dobrowolnie wrócimy do kraju.

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że uzyskanie wizy nie jest równoznaczne z gwarancją wjazdu na teren Stanów Zjednoczonych. Pozytywne zakończenie procedury wizowej to znak, że osoba może ubiegać się o wjazd na teren USA. Ostateczna decyzja w tej kwestii należy jednak do urzędnika imigracyjnego na przejściu granicznym.

Jak ubiegać się o wizę do USA?

Biuro podróży Volare.pl oferuje pomoc w uzyskaniu wizy turystycznej nieemigracyjnej. W zakres pośrednictwa wchodzi:

  • Doradztwo i pomoc w przygotowaniu wniosku wizowego DS.-160,
  • Umówienie spotkania z konsulem,
  • Opłata wizowa (która jest doliczana do kosztu pośrednictwa),

Dokumenty niezbędne do uruchomienia procedury wizowej można złożyć osobiście w siedzibie Biura Podróży Volare.pl, przesłać je pocztą, kurierem lub mailem. Wszystkie dane kontaktowe naszego biura znajdziecie Państwa w zakładce Kontakt.

W sprawie pomocy wizowej zapraszamy Państwa  do kontaktu także poprzez adres e-mailowy wiza@volare.pl  lub pod nr tel. 609685710.

Jakie dokumenty są potrzebne podczas procedury wizowej?

  • Paszport – potrzebny podczas spotkania z konsulem. Do biura przesyłacie Państwo tylko skan pierwszej strony paszportu. Dokument musi być ważny minimum 6 miesięcy dłużej, niż planowany czas pobytu w USA.

  • Zdjęcie – jedna fotografia o wymiarach 5x5 cm. Zdjęcie musi być zrobione en face (na wprost), na jasnym tle, z wyraźnie widocznymi uszami. Fotografia nie może być starsza niż 6 miesięcy. Od zrobienia fotografii rozpoczynamy procedurę wizową.
  • Informacje potrzebne do wypełnienia wniosku - imię, nazwisko, numer dowodu osobistego, konsulat, w którym chcecie Państwo odbyć spotkanie (Kraków lub Warszawa), preferowane dni w tygodniu, w które możecie Państwo stawić się w Konsulacie (poniedziałek – piątek, 8.30-11.30). Jeśli w określonym terminie na pewno nie będziecie Państwo dyspozycyjni – proszę to wyraźnie zaznaczyć.  Ponadto osoby zainteresowane, w razie potrzeby,  otrzymają od nas specjalny formularz do wypełnienia, z pytaniami, jakie mogą pojawić się w trakcie wypełniania wniosku wizowego. Na podstawie odpowiedzi zawartych w formularzu pomagamy lub wypełniamy za Państwa wniosek wizowy.

Na czym polega pośrednictwo wizowe?

W Państwa imieniu składamy wniosek wizowy DS-160, dokonujemy opłaty wizowej i umawiamy termin spotkania z przedstawicielami Konsulatu. Udzielamy wszelkich niezbędnych wskazówek i służymy pomocą merytoryczną.

Ile trwa procedura?

Spotkanie z Konsulem, zazwyczaj, odbywa się w ciągu 3-5 dni od złożenia wniosku DS-160
i uregulowania opłaty wizowej.  O decyzji dowiadujemy się od razu na spotkaniu z konsulem. Czas oczekiwania na zwrot paszportu z  wizą wynosi około 5 dni. Paszport wysyłany jest przez konsulat  na wskazany adres.

Ile to kosztuje?

Koszt złożenia wniosku wizowego wynosi 160 USD. Kwota przeliczana jest na złotówki wg   aktualnego kursu.  Informujemy Państwa  o  obowiązującej kwocie opłaty w  polskich złotych. Opłata jest bezzwrotna, niezależnie od tego, czy otrzymają Państwo wizę czy nie.

Cena pośrednictwa (doradztwo i pomoc przy wypełnieniu  wniosku, umówienie spotkania
z Konsulem, wniesienie opłaty wizowej ) wynosi 200 złotych brutto.  Zapraszamy!